Strona główna » Rekrutacja
Aktualizacja: Czwartek, 08 czerwca 2017 roku, godz. 21:03
Zarządzanie Jakością i Środowiskiem
Studia:
Studia II stopnia
Kierunek:
Zarządzanie
Tryb studiów:
stacjonarne, niestacjonarne
1. Absolwent posiada wiedzę z zakresu:

Studenci specjalności Zarządzanie Jakością i Środowiskiem uzyskują wiedzę pozwalającą na projektowanie, wdrażanie i utrzymanie oraz rozwój systemów zarządzania jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem żywności według najnowszych, międzynarodowych standardów.

W ramach wykładu do wyboru istnieje możliwość uzyskania certyfikatu auditora BHP.

Oprócz tego, w zależności od średniej ocen, Studenci mogą uzyskać certyfikat Yellow Six Sigma Belt

2. Absolwent posiada następujące umiejętności:

Studenci uzyskują podstawowe umiejętności menedżerskie niezbędne do zarządzania przedsiębiorstwem, wynikające ze specyfiki wybranego kierunku studiów.

Absolwent tej specjalności zapoznaje się z:

  • Zasadami budowania strategii projakościowej i proekologicznej w firmie produkcyjnej oraz usługowej
  • Podstawami prawnymi w zakresie zarządzania jakością oraz ochrony środowiska i bezpieczeństwa
  • Podstawowymi narzędziami pozwalającymi na doskonalenie i ocenę poziomu jakości w przedsiębiorstwie
  • Zasadami auditowania systemu zarządzania jakością i systemu zarządzania środowiskowego
  • Zasadami oceny wpływu działalności przedsiębiorstwa na środowisko naturalne
  • Podstawowymi zasadami dostosowania się do wymagań rynkowych w zakresie certyfikacji jakościowej, środowiskowej wyrobów oraz systemów  
3. Absolwent może podjąć pracę na następujących stanowiskach pracy:

Studenci mają możliwość uzyskania wartościowych na rynku pracy uprawnień zawodowych, potwierdzonych certyfikatami międzynarodowej jednostki BVQI, tzn. auditora wewnętrznego ISO 9001, auditora wewnętrznego ISO 14001, auditora wewnętrznego ISO 22000. 

Uzyskane kwalifikacje i uprawnienia pozwalają na:

  • Pełnienie funkcji auditora wewnętrznego (jakości, środowiskowego, bezpieczeństwa żywnościowego)
  • Pełnienie funkcji doradcy w zakresie wdrażania oraz auditowania wspomnianych systemów
  • Pełnienie funkcji specjalisty w Zespole zarządzania jakością i/lub środowiskiem i/lub bezpieczeństwem żywności
  • Pełnienie funkcji pełnomocnika firmy d.s. jakości i do spraw środowiska
  • Pełnienie funkcji menedżera jakości i/lub środowiska - samodzielne projektowanie, wdrażanie określonych koncepcji zarządzania jakością i doskonalenie wspomnianych systemów zarządzania.
4. Absolwent może podjąć pracę w następujących podmiotach:
  • Organizacje publiczne, prywatne
  • Organizacje usługowe, produkcyjne
  • Własna działalność gospodarcza
Informacje o specjalności

Absolwent tej specjalności zapoznaje się, tak od strony teoretycznej, jak i we współpracy z przedsiębiorstwami z:

  • Podstawowymi koncepcjami w zakresie zarządzania jakością (Six sigma, Lean management, Kaizen) i zasadami ich wdrażania
  • Zasadami budowania strategii projakościowej i proekologicznej w organizacji
  • Podstawami prawnymi w zakresie zarządzania jakością, zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz ochrony środowiska
  • Podstawowymi i złożonymi narzędziami oraz metodami pozwalającymi na doskonalenie i ocenę poziomu jakości w organizacji
  • Zasadami prowadzenia rachunku kosztów jakości
  • Zasadami auditowania systemów zarządzania (jakością, bezpieczeństwem żywności, środowiskowego)
  • Zasadami oceny wpływu działalności przedsiębiorstwa na środowisko naturalne
  • W ramach wykładu do wyboru – z zasadami auditowania systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy

Lp. Przedmiot ECTS Roz. Suma Wyk. Ćw. Lab. Sem. Pra. Jednostka
ŁĄCZNIE - -
Z - zaliczenie, E - egzamin
« wróć