Strona główna » Rekrutacja
Aktualizacja: Czwartek, 08 czerwca 2017 roku, godz. 21:03
Zarządzanie Jakością i Środowiskiem
Studia:
Studia II stopnia
Kierunek:
Zarządzanie
Tryb studiów:
stacjonarne, niestacjonarne
1. Absolwent posiada wiedzę z zakresu:

Studenci specjalności Zarządzanie Jakością i Środowiskiem uzyskują wiedzę pozwalającą na projektowanie, wdrażanie i utrzymanie oraz rozwój systemów zarządzania jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem żywności według najnowszych, międzynarodowych standardów.

W ramach wykładu do wyboru istnieje możliwość uzyskania certyfikatu auditora BHP.

Oprócz tego, w zależności od średniej ocen, Studenci mogą uzyskać certyfikat Yellow Six Sigma Belt

2. Absolwent posiada następujące umiejętności:

Studenci uzyskują podstawowe umiejętności menedżerskie niezbędne do zarządzania przedsiębiorstwem, wynikające ze specyfiki wybranego kierunku studiów.

Absolwent tej specjalności zapoznaje się z:

  • Zasadami budowania strategii projakościowej i proekologicznej w firmie produkcyjnej oraz usługowej
  • Podstawami prawnymi w zakresie zarządzania jakością oraz ochrony środowiska i bezpieczeństwa
  • Podstawowymi narzędziami pozwalającymi na doskonalenie i ocenę poziomu jakości w przedsiębiorstwie
  • Zasadami auditowania systemu zarządzania jakością i systemu zarządzania środowiskowego
  • Zasadami oceny wpływu działalności przedsiębiorstwa na środowisko naturalne
  • Podstawowymi zasadami dostosowania się do wymagań rynkowych w zakresie certyfikacji jakościowej, środowiskowej wyrobów oraz systemów  
3. Absolwent może podjąć pracę na następujących stanowiskach pracy:

Studenci mają możliwość uzyskania wartościowych na rynku pracy uprawnień zawodowych, potwierdzonych certyfikatami międzynarodowej jednostki BVQI, tzn. auditora wewnętrznego ISO 9001, auditora wewnętrznego ISO 14001, auditora wewnętrznego ISO 22000. 

Uzyskane kwalifikacje i uprawnienia pozwalają na:

  • Pełnienie funkcji auditora wewnętrznego (jakości, środowiskowego, bezpieczeństwa żywnościowego)
  • Pełnienie funkcji doradcy w zakresie wdrażania oraz auditowania wspomnianych systemów
  • Pełnienie funkcji specjalisty w Zespole zarządzania jakością i/lub środowiskiem i/lub bezpieczeństwem żywności
  • Pełnienie funkcji pełnomocnika firmy d.s. jakości i do spraw środowiska
  • Pełnienie funkcji menedżera jakości i/lub środowiska - samodzielne projektowanie, wdrażanie określonych koncepcji zarządzania jakością i doskonalenie wspomnianych systemów zarządzania.
4. Absolwent może podjąć pracę w następujących podmiotach:
  • Organizacje publiczne, prywatne
  • Organizacje usługowe, produkcyjne
  • Własna działalność gospodarcza
Informacje o specjalności

Absolwent tej specjalności zapoznaje się, tak od strony teoretycznej, jak i we współpracy z przedsiębiorstwami z:

  • Podstawowymi koncepcjami w zakresie zarządzania jakością (Six sigma, Lean management, Kaizen) i zasadami ich wdrażania
  • Zasadami budowania strategii projakościowej i proekologicznej w organizacji
  • Podstawami prawnymi w zakresie zarządzania jakością, zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz ochrony środowiska
  • Podstawowymi i złożonymi narzędziami oraz metodami pozwalającymi na doskonalenie i ocenę poziomu jakości w organizacji
  • Zasadami prowadzenia rachunku kosztów jakości
  • Zasadami auditowania systemów zarządzania (jakością, bezpieczeństwem żywności, środowiskowego)
  • Zasadami oceny wpływu działalności przedsiębiorstwa na środowisko naturalne
  • W ramach wykładu do wyboru – z zasadami auditowania systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy

Lp. Przedmiot ECTS Roz. Suma Wyk. Ćw. Lab. Sem. Pra. Jednostka
SEMESTR I
1. Badania operacyjne 4 Z 28 14 14 Katedra Ekonometrii
2. Jakość usług II 6 Z 18 10 8 Katedra Ekonomiki Przedsiębiorstw
3. Koncepcje zarządzania 4 Z 45 30 15 Instytut Organizacji i Zarządzania
4. Koszty i narzędzia doskonalenia w zarządzaniu jakością 6 Z 16 8 8 Katedra Ekonomiki Przedsiębiorstw
5. Makroekonomia 5 Z/E 30 20 10 Wydział Ekonomiczny
6. Marketing II 2 E 14 14 Katedra Marketingu
7. Prawo cywilne 3 Z 30 30 Wydział Prawa i Administracji
RAZEM 30 - 181 126 55 0 0 0 -
SEMESTR II
1. Jakość w logistyce produkcji 3 Z 10 6 4 Katedra Ekonomiki Przedsiębiorstw
2. Język angielski - specjalistyczny 2 Z 15 15 Centrum Języków Obcych
3. Kaizen w praktyce 3 Z 12 12 Katedra Ekonomiki Przedsiębiorstw
4. Lean management 5 Z 12 12 Instytut Organizacji i Zarządzania / Katedra Ekonomiki Przedsiębiorstw
5. Rachunkowość zarządcza 5 Z/E 28 14 14 Katedra Rachunkowości
6. Seminarium magisterskie 4 Z 14 14 Wydział Zarządzania
7. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności 4 Z 20 10 10 Katedra Ekonomiki Przedsiębiorstw
8. Zarządzanie inwestycjami przedsiębiorstw 4 Z 10 10 Katedra Inwestycji i Nieruchomości
RAZEM 30 - 121 64 43 0 14 0 -
SEMESTR III
1. Ocena standingu przedsiębiorstwa 2 Z 8 8 Katedra Finansów Przedsiębiorstw
2. Ochrona środowiska II 3 Z 8 8 Katedra Ekonomiki Przedsiębiorstw
3. Projektowanie oceny oddziaływania na środowisko 5 Z 23 13 10 Katedra Ekonomiki Przedsiębiorstw
4. Seminarium magisterskie 6 Z 14 14 Wydział Zarządzania
5. Statystyczne badania rynkowe 4 Z/E 20 10 10 Katedra Statystyki
6. Zarządzanie procesami 4 Z/E 28 14 14 Instytut Organizacji i Zarządzania
7. Zarządzanie strategiczne 6 Z/E 54 28 26 Instytut Organizacji i Zarządzania / Katedra Ekonomiki Przedsiębiorstw
RAZEM 30 - 155 81 60 0 14 0 -
SEMESTR IV
1. Ekonometria 4 Z 10 10 Katedra Ekonometrii
2. Etyka w zarządzaniu 3 Z 15 15 Katedra Ekonomiki Przedsiębiorstw
3. Negocjacje/Komunikacja interpersonalna 3 Z 15 15 Instytut Organizacji i Zarządzania / Katedra Marketingu
4. Polityka gospodarcza 4 Z 15 15 Katedra Bankowości i Finansów
5. Seminarium magisterskie 10 Z 14 14 Wydział Zarządzania
6. Six Sigma 6 Z 10 6 4 Katedra Ekonomiki Przedsiębiorstw
RAZEM 30 - 79 61 4 0 14 0 -
ŁĄCZNIE 120 - 536 332 162 0 42 0 -
Z - zaliczenie, E - egzamin
« wróć